Polisiyeden Bilim Kurguya Türkiye’de Yapılmış 13 Yerli Dijital Dizi


Yabancı yapımlarda kaybolup biraz da bizden bir şeyler izleyeyim, ama 120 dakika olmasın, sansür olmasın, iyi bir hikayesi olsun diyenleri yerli dijital diziler listemize alalım...
Polisiyeden Bilim Kurguya Türkiye’de Yapılmış 13 Yerli Dijital Dizi

Artık birçok kişi neredeyse hiç televizyon izlemiyor, izleyenler ise 140 dakikalık Türk dizilerini tercih etmiyor. Yurt dışında film gibi diziler yapılırken ve birçoğu dijital platformlarda yayınlanırken Türkiye bu alanda neler yapıyor? Aslında bakarsınız Türkiye’de televizyon kanallarının kurallarından sıyrılıp sağlam kurgusu ve hikayesiyle öne çıkan pek çok dijital dizi var. Ancak birçoğumuzun bu dizilerden haberi yok ya da izlenecekler listemizde üst sıralarda değil. Elbette her birinin kendine göre eksik yanları avr ancak hepsi bir şans vermeyi hak ediyor. Gelin birlikte yerli yeteneklerin elinden çıkmış en iyi Türk yapımı dijital diziler hangileriymiş bakalım…

13. Yaşamayanlar / IMDb: 5.9

Türkiye’nin ilk vampir dizisi olarak bilinen ve başrollerinde Elçin Sangu, Kerem Bursin, Birkan Sokullu ve Selma Ergeç gibi önemli isimlerin yer aldığı dikkat çeken internet dizisi Yaşamayanlar, 17 Temmuz 2018’de yayınlandı. Yalnızca 1 sezon süren ve 8 bölümden oluşan dizi kendisini vampire dönüştüren Dmitry’yi öldürüp yeniden insan olmak için İstanbul’a gelen Mia’nın hikayesini anlatıyor. Dizide iyiyle kötü, aşkla nefret ve yaşamla ölümün ince çizgisi ustalıkla işleniyor. Dizi bir ilk olduğu için takdir toplasa da birçok açıdan eleştiriler de aldı.

 

12. Dudullu Postası / IMDb: 6.1

Serkan Yılmaz’ın Penguan dergisi için hazırladığı karikatür serisi Dudullu Postası’nın bir uyarlaması olan dizi sıra dışı bir semti ve orada yaşayan insanları anlatıyor. Akıl sır erdirilemeyen olayların yaşandığı mahallede Güven Kıraç’ın canlandırdığı kendini gazeteciliğe adayan Asım Velioğlu baş karakter olarak göze çarpıyor. Blu TV’de yayınlanan dizide Erkan Can, Hazar Ergüçlü ve Bülent Şakrak gibi önemli oyuncular yer alıyor. 2018’de başlayan ve tek sezon süren Dudullu Postası’nın yönetmeni ise Onur Ünlü.

11. Görünen Adam / IMDb: 6.9

Onur Ünlü’nün yazıp yönettiği Görünen Adam, bir Youtube dizisi. Hikayesi ise biraz karmaşık. Dizide insanların yalnızca ayna gibi yansıtıcı özellikleri olan eşyalarda görülebildiği alternatif bir İstanbul’da geçiyor. Bu insanlar birbirlerini görebiliyorlar ancak dışarıdan görünmüyorlar. Filmin baş karakteri Kurtuluş ise yaşadığı bir aksilik sonucu görünür olup diğer insanlar tarafından görülememeye başlıyor. Alışılmadık işleyişiyle kesinlikle Türkiye’deki yerli dizilere yeni bir soluk getiren Görünen Adam’ın başrollerinde Erkan Kolçak Köstengil, Osman Sonant ve Levent Özdilek yer alıyor.

10. Dip / IMDb: 7.3

puhutv tarafından yayınlanan ve başrollerinde İlker Kaleli, Neslihan Atagül ve Berrak Tüzünataç’ın yer aldığı Dip, insanları intihardan vazgeçirmekle görevli Sahir’in gelen gizemli bir mesaj sonrası tepe taklak olan hayatını anlatıyor. İstanbul Emniyeti’ne bağlı çalışan Sahir gelen mesaj üzerine bilim kadını olan Bilge’ye ulaşır. Aynı zamanda eski eşi Ekin’le ilgili cevap bulamadığı sorular da tekrar gündeme gelecektir. Farklı senaryosu ve karakterleriyle dikkat çeken dizi 2018’de başladı ve şimdilik 1 sezonu bulunuyor.

 

9. Hakan: Muhafiz / IMDb: 7.3

İlk Netflix Türkiye yapımı dizi olan Hakan: Muhafız, Türkiye’de en çok ses getiren dijital dizilerden biri. 2. sezonu yayınlanan Hakan: Muhafız 3. ve 4. sezon onayını da aldı. Yerli bir kahraman olarak öne çıkan Hakan, şehri ölümsüz bir düşmandan kurtarmaya çalışır. İlk yerli fantastik kahraman olan Hakan, bu mücadelesi sırasında pek çok zorlukla karşılaşacaktır. Dizi aynı zamanda İstanbul tarihine odaklanmasıyla da dikkat çekiyor.

8. Bartu Ben / IMDb: 7.6

Blu TV dizisi Bartu Ben, kısa ömürlü şöhret kapısı olarak görülebilecek reytingi bol dizilerde oynamaktan sıkılan Bartu’yu anlatıyor. Parası biten Bartu kuzeni Gizmo ve senelerdir görmediği dayısının tekrar hayatına girmesiyle dizilerde oynamadan hayatta kalmanın yolunu arar. Bu sırada kim olduğunu ve hayattan ne beklediğini de sorgulayan Bartu, yaşadığı gündelik problemlerle de seyirciyi gülümsetiyor. Bartu Büyükçağlayan’ın senaryosunu yazıp aynı zamanda başrolünde yer aldığı dizinin yönetmenliğini Tolga Karaçelik yapıyor. 1 sezon süren dizi 10 bölümden oluşuyor.

7. 7YÜZ / IMDb: 7.7

Blu TV dizisi 7YÜZ’ün başrollerinde Melisa Sözen, Damla Sönmez, Dolunay Soysert ve Sinan Tuzcu yer alıyor. 7 bölümden oluşan ve her bölümde başka bir karaktere ve hikayeye odaklanan dizide karakterlerin karanlık tarafları ve bu yönleriyle olan mücadelelerine odaklanılıyor. 1 sezondan oluşan dizi çok sevilen yerli dijital yapımlardan biri.

6. Sahipli / IMDb: 7.9

Tek sezon ve 11 bölümden oluşan dizi Blu TV yapımı Sahipli, ilk Türk korku dizisi olma özelliği taşıyor. Dizi temelde geçmişin izleriyle mücadele eden 2 gencin aşkını ve bu aşk etrafında şekillenen tuhaflıkları anlatıyor. Her bölümde gerilimi artan Sahipli’nin yönetmen koltuğunda Alper Mestçi oturuyor.

 

5. Fi / IMDb: 8.0

Yerli internet dizileri arasında muhtemelen en ses getiren yapım Fi oldu. Başrollerinde Ozan Güven, Serenay Sarıkaya, Mehmet Günsür ve Berrak Tüzünataç gibi başarılı isimlerin yer aldığı Fi, aslında Azra Kohen’in Fi, Çi ve Pi isimli üçlemesinin uyarlanan bir dizi serisi. Psikolojik gerilim türündeki Fi, hayatta istediği her şeye sahip olan psikiyatrist Can Manay’ın evinin karşısında yaşayan Duru’yu görmesiyle başlayan çekişmeli aşk hikayesini anlatıyor. Seri Çi adlı ikinci devam dizisiyle devam ediyor. puhutv yapımı Fi’nin yönetmenliğini Mert Baykal yapıyor.

4. Bozkır / IMDb: 8.3

Blu TV yapımı Bozkır, tek sezon ve 10 bölümden oluşuyor. Dizide deneyimli başkomiser Seyfi ve çaylak Nuri Pamir’in gizemlerle dolu bir çocuk cinayetini çözmeye çalışması anlatılıyor. Başrolünde Altan Erkekli, Yiğit Özşener, Ekin Koç ve Nur Fettahoğlu’nun rol aldığı Bozkır, sürükleyici bir polisiye olarak dikkat çekiyor.

3. Sıfır Bir – Bir Zamanlar Adana’da / IMDb: 8.3

6 sezondan oluşan Blu TV yapımı Sıfır Bir, Adana’da Hürriyet Mahallesi’nde hırsızlık, gasp, yaralama gibi suçlar işleyen ve kendini bu düzenin içinde bulan 3 arkadaşın suçlarla dolu hikayesini anlatıyor. Aynı zamanda mahalledeki güç savaşları onları derinden sarsıyor. Senaryosu, kurgusu ve en önemlisi samimiyetiyle içine çeken dizinin 6 sezon sürmesinin elbette bir sebebi var. Çok sevilen dizi yayın hayatına Youtube’da başlamıştı.

2. Masum / IMDb: 8.7

Bol ödüllü başarılı dizi Masum, emekli Komiser Cevdet ve ailesinin bir cinayetle tepe taklak olan hayatını anlatıyor. Başrollerinde Haluk Bilginer, Ali Atay, Okan Yalabık ve Nur sürer gibi isimlerin yer aldığı Masum Netflix ve Blu TV’de izlenebiliyor. Dizinin yönetmeni ise Seren Yüce. 1 sezonu bulunan dizinin 8 bölümü var.

 

1. Şahsiyet / IMDb: 9.0

En başarılı ve en özgün yerli dijital dizilerden biri olarak kabul edilen Şahsiyet’in başrolünde Haluk Bilginer yer alıyor. Dizide emekli adliye memuru Agah Beyoğlu’nun Alzheimer hastası olduğunu öğrenmesinin ardından bir seri katile dönüşmesi ve komiser Nevra’yla yollarının kesişmesi anlatılıyor. Hem replikleri hem görüntüleri hem de senaryosuyla en iyi diziler arasında yerini alan Şahsiyet elbette listemizde de ilk sırayı sonuna kadar hak ediyor. Dizinin senaryosunu Hakan Günday kaleme alırken yönetmenliğini Onur Saylak yapıyor. Şahsiyet’in bir puhutv dizisi olduğunu da söylemeden geçmeyelim.

Kaynak 1

Tepkileriniz Nedir?

like
0
dislike
0
love
0
funny
0
angry
0
sad
0
wow
0

Bir Yorum Yaz



Bu site çerez kullanıyor. Siteye göz atmaya devam ederek çerezleri kullanmamızı kabul etmiş oluyorsunuz. Şartlar ve Koşullar