Araba Tutkunlarının Kesinlikle İzlemesi Gereken 20 Film


Son yıllarda çıkan ve büyük keyifle izlediğimiz The Fate of the Furious, Baby Driver gibi filmlere bakacak olursak, araba filmlerinin uzun bir süre daha bizlerle olacağını söylemek sağla
Araba Tutkunlarının Kesinlikle İzlemesi Gereken 20 Film

Son yıllarda çıkan ve büyük keyifle izlediğimiz The Fate of the Furious, Baby Driver gibi filmlere bakacak olursak, araba filmlerinin uzun bir süre daha bizlerle olacağını söylemek sağlam bir tahmin olur. Elbette bir filme “araba filmi” demek birçok anlama gelebilir. Bir yarış pilotunun hayatını anlatandan bir yolculuk filmine kadar birçok eseri, aslında genel anlamda arabalar etrafına kurulmuş bir temaya sahip her filmi araba filmi olarak sınıflandırabiliriz.

Sinema tarihine birkaç adım geriden bakıp, özellikle araba tutkunlarının keyifle izleyeceği en iyi 20 araba filmini listelemenin iyi bir fikir olacağını düşündük. Listemizde birçok farklı türden, bir veya birden fazla arabanın filmde aktif bir karakter görevi aldığı filmler bulunuyor. İyi okumalar.

1. Taxi Driver (1976)

Taxi Driver bir araba filmi, konu tartışmaya kapalı. Elbette modifiye hastaları, yeraltı yarışçıları görmeyeceksiniz fakat yalnızlık, çılgınlık ve şiddetin harmanlandığı yapıt tamamen ana karakterin taksisi ve onu şehrin karanlık sokaklarında nasıl kullandığı ile alakalı. Taxi Driver bir araba filmi değil, “esas araba filmi.”

 

2. Mad Max: Fury Road (2015)

Mad Max serisi tarz çekimleri ve efekt kullanılmayan araç akrobasileriyle her zaman en iyi araba filmi serilerinden biri olmuştur. Fury Road ise serinin son çıkan filmi ve artık distopya daha karanlık, çekimler daha iddialı ve akrobasiler adeta akıllara zarar. Film kısa süre içerisinde sevenleri için bir klasik haline geldi.

3. Two-Lane Blacktop (1971)

Monte Helmann’ın klasik yol filmlerinden biri. Bir sürücü, bir tamirci ve bir kızın, bir GTO kullanan bir adamla ülkenin bir ucundan öbür ucuna yarışını anlatıyor. Film her izlendiğinde izleyiciye yeni detaylar farkettiriyor.

4. Repo Man (1984)

Bu kült film, aykırı bir çocuğun profesyonel bir “Repo Adam” ile tanışması ile başlıyor. Çocuğumuz ile aykırı suçlular, devlet ajanları ve eski hippiler arasında geçen bir kargaşa şeklinde ilerleyen film, hikayenin ilerleyişi ile birçok yozlaşmış düşünceyi eleştiriyor.

 

5. Collateral (2004)

Michael Mann’in bir taksici ve kiralık katil müşterisi hakkındaki gerilim filmi. Karakterin taksisi yaşadığı güvenli bir kozayı temsil ediyor ve onu ele geçirebileceği hayatı yaşamaktan alıkoyuyor.

6. Holy Motors (2012)

Leos Carax’ın başyapıtında, esrarengiz ana karakter, Paris’ten bir limuzin yolculuğuna çıkıyor ve yol boyunca birçok farklı karakteri yaşıyor. Her sahne büyük, duygusal anla sonuçlanıyor.

7. Duel (1971)

Film gizemli bir kamyon tarafından sebepsiz şekilde terörize edilen bir arabanın direksiyonuna sıkışmış, sıradan ve ılımlı bir adamı anlatıyor. Bir küçük gerilim olarak başlayan olay, erkekliğin büyüleyici bir çalışması haline geliyor.

8. Fast Five (2011)

Hepimizin bildiği ve severek izlediği Hızlı ve Öfkeli serisinin, en popüler 1. ve 2. filmlerinden sonra en iyisi olarak görülen, serinin 5. filmi Fast Five.

 

9. Joy Ride (2001)

Son 20 yılın en küçümsenen gerilim filmlerinden olan Joy Ride’da, iki kardeş birlikte yüzsüz, psikopat bir kamyoncuya meydan okurlar. Filmin en etkileyici kısmı ise bu ikilinin arasındaki kardeşlik kimyası.

10. Taste of Cherry (1997)

Bu Palme d’Or kazanan dramada, orta yaşlı bir İranlı adam, intihar ettikten sonra onu gömecek birini aramaya başlıyor. Bu karanlık konuya rağmen film oldukça yumuşak. Yönetmen filmde arabayı hem psikolojik hem de sosyolojik bir araç olarak kullanıyor. Araç hem karakterimizin izolasyonunu hem de bireylerin yoğun şekilde kısıtlanmış dini bir devlette özel etkileşime girme yollarını temsil ediyor.

11. Death Proof (2007)

Quentin Tarantino’nun başlangıçta çok amaçlı bir film olan Grindhouse’un yarısı olarak sunulan yapıtı, inanılmaz araba akrobasi hareketleri ve yönetmenin patentli, görünüşte alakasız diyaloglarıyla dolu tuhaf bir mekân filmi.

12. Two for the Road (1967)

Stanley Donen’in klasik romantik draması. Film, ana karakterlerimiz olan, tatlı-ekşi bir evliliğe sahip çiftimizin Mercedes’lerini Fransa’da sürerken birlikte oldukları sürede yaşadıkları önemli anıları hatırlamaları şeklinde ilerliyor. Bu anılar genelde birlikte yaptıkları araba yolculuklarını kapsıyor.

 

13. Baby Driver (2017)

Edgar Wright’ın hırslı suç, komedi, romantizm ve aksiyon destanı. Film, çalıştığı mafya babasından kurtulmaya çalışan genç, yetenekli ve iPod takıntılı kaçış şoförünün maceralarını anlatıyor.

14. Rush (2013)

Ron Howard’ın, eski Formula 1 yarışçıları Niki Lauda ile James Hunt arasında 70’lerde geçen inanılmaz rekabetini anlatan biyografi filmi. İkili arasındaki rekabet öyle güzel yansıtılıyor ki, zaman zaman sanki kendiniz yarışıyormuş gibi hissedebiliyorsunuz.

15. Vanishing Point (1971)

Gerçeküstü, kült bir yol filmi. Birçok Batı devletinde polise destansı bir kovalamacada liderlik eden gizemli bir hız delisini (kelimenin tam anlamıyla) ve kovalamaca sırasında hatırladığı çeşitli anılarını izliyoruz.

16. The Hitchhiker (1953)

Meksika’ya balık tutma gezisi için giden iki adam ile sonradan psikopat bir katil olduğu ortaya çıkan, fakat arabaya çoktan aldıkları otostopçunun yolculuklarının hikayesi.

 

17. The Driver (1978)

Walter Hill’in, kaçış şoförü olarak çalışan yakışıklı bir dublör hakkındaki gerilim filmi. Film, Drive gibi daha sonra vizyone giren filmleri önemli ölçüde etkiledi.

18. Christine (1983)

Stephen King’in klasik romanının uyarlanması olan film. İnek, utangaç genç Keith Gordon yeni 1958 Plymouth Fury’si ile takıntılı hale geliyor ve daha agresif, acımasız biri olmaya başlar. Acaba buna sebep olan tek şey araba mı? (Evet, kesinlikle.)

19. Thelma & Louise (1991)

Stresli hayatlarından kaçan, Geena Davis ve Susan Sarandon’un oynadığı karakterlerimiz, maço yol filmi olarak görülen standart tarza feminist bir hava getiriyor.

20. Tucker: The Man and His Dream (1988)

Yönetmen Francis Ford Coppola ve yapımcı George Lucas’ın bir araya geldiği, büyük otomobil şirketlerini bağımsız bir otomobil üreticisi olarak ele alan ve ezilen savaş sonrası bir mucidi anlatan gösterişli ve şaşırtıcı bir biyografi filmi.

Kaynak 1

Tepkileriniz Nedir?

like
0
dislike
0
love
0
funny
0
angry
0
sad
0
wow
0

Bir Yorum Yaz



Bu site çerez kullanıyor. Siteye göz atmaya devam ederek çerezleri kullanmamızı kabul etmiş oluyorsunuz. Şartlar ve Koşullar